Kwaliteit ‘Made in Germany’ is niet te kopiëren

Hansgrohe_productpiraterij

Hansgrohe vernietigt 10.000 illegale kopieën van de populaire Raindance handdouche.

Het is een feit dat succesvolle ‘Made in Germany’ kwaliteitsproducten vaak gekopieerd worden. Deze dubieuze eer komt regelmatig toe aan de kranen en douches gemaakt door Hansgrohe AG. Niet alleen het productdesign wordt geïmiteerd, maar ook de verpakkingen, logo’s en belettering worden nagebootst. Afgelopen zomer werden in België ruim 10.000 kopieën van de Raindance handdouche in beslag genomen. Tijdens een publiek evenement bij de Hansgrohe douchefabriek in Offenburg werden de imitaties vernietigd.

Hansgrohe heeft voor de vernietiging de kopieën nog aan enkele testen onderworpen en concludeerde dat het misschien mogelijk is om design te imiteren, maar dat kwaliteit niet gekopieerd kan worden. Kopieën worden vaak met goedkope materialen en (milieu-) belastende productiemethoden vervaardigd. De test in het Hansgrohe straallaboratorium wees uit dat de straalkwaliteit van de kopie die van het origineel niet eens benadert. Ook zaten er metalen, zoals koper, in het water.

Hansgrohe doet er alles aan om te voorkomen dat namaakproducten op de markt komen. Ze benutten alle juridische middelen om productpiraterij te bestrijden; van inbeslagname tot en met de vernietiging van de kopieën.