De asymmetrie van HANSALATRAVA

090127_Hansalatrava_Rendering_schatten_290x290_1_05ZIJ KENT GEEN VOORBEELD
ZIJ IS ZELF EEN ICOON

Water is zoveel meer dan alleen een straal: water ruist, deint, borrelt, ritselt, dondert, parelt, danst.
Hansa heeft water daarom altijd de rol gegeven die het als geen ander element beheerst: met armaturen die water ensceneren en tot een belevenis van alle zintuigen maken.

Hansa introduceert met HANSALATRAVA nu een armatuur die deze filosofi e op de spits drijft. Gangbare opvattingen, vertrouwde vormgevingsprincipes, verinnerlijkte denkwijzen: HANSALATRAVA grijpt terug naar het bekende en tilt het op een hoger niveau: compromisloos, geconcentreerd, koel en dapper.

HANSALATRAVA legt geen verbanden, citeert niemand, interpreteert niets. HANSALATRAVA is een compleet nieuw archetype, oorspronkelijk in haar vormentaal, oorspronkelijk in haar manier van water ensceneren. Een sculptuur, nooit eerder vormgegeven. Voor mensen die grenzen nooit zien als het einde, maar altijd als het begin van iets nieuws.

latrava_640x250_08

 

 

 

 

 

 

 

 

De asymmetrie van HANSALATRAVA is geen optische sensatiezoekerij, maar een innerlijke logica die doorloopt in het straalbeeld. Streng leidt de kraan het water in een precieze, geconstrueerde vorm die er nooit eerder was: een diagonale gelaagde straal.

Opgevangen wordt de straal in een wastafel die speciaal voor HANSALATRAVA is gemaakt. Afgestemd op haar geometrie, ruim 90 cm breed en vervaardigd uit de innovatieve delfstof MINACOR is de wastafel zowel formeel als materieel de perfecte tegenhanger van de kraan. Niets aan HANSALATRAVA is dus toevallig, alles is absoluut noodzakelijk. Er ontstaat een nieuwe vorm van vrijheid.

Latrava_WT_Detail_final_290x290_1_10

latrava_freisteller4_03_290x290_4_05

latrava_milieu_closeup2_05_290x290_1_05

 

 

 

 

 

 

 

De kwaliteit van HANSALATRAVA blijkt uit de beheersing van het tengere volume van de kraan, de perfecte overgangen, het unieke straalbeeld. De visie van de ontwerper, een diagonaal lopend, vlak gordijn van stralen, kon door een compleet nieuw type straalvormer gerealiseerd worden. Consequent: Het spectaculaire effect wordt uitsluitend bereikt door de manier waarop het water wordt verdeeld, niet door de hoeveelheid water. Het verbruik blijft laag.

Extreem slank en met een gedurfd evenwicht heeft HANSALATRAVA een fragiele uitstraling. Schijn die bewust bedriegt. De kraan is zeer stabiel – dit komt niet in de laatste plaats door de bijzondere fabricagemethode. De vormen worden met precisiefrezen uit monolithische blokken gehaald – vergelijkbaar met het creatieve proces waarin een beeldhouwwerk ontstaat. De bediening van HANSALATRAVA gebeurt via een in de vorm geïntegreerd tableau dat met behulp van lichtdiodes de ingestelde watertemperatuur visualiseert.

Hansa producten zijn verkrijgbaar bij www.berenpop.nl